כלא צבאי

כלא צבאי – מהו כלא 10?

החל מחודש אפריל 2021, בצבא יש כלא צבאי אחד הממוקם במחנה גור בבית ליד. בסיס הכליאה מכונה כלא נווה צדק, כלא 10 או בסיס כליאה (בס”כ) 416. כלא נווה צדק החליף את בתי הכלא הצבאיים הישנים – כלא 4  וכלא 6.

כלא 10 יכול להכיל עד 940 כלואים. בכלא ישנן חמש פלוגות בהם כלואים עצורים ואסירים גברים. ישנן שלוש פלוגות רגילות וסגורות, פלוגת אוהלים וכן אגף הבידוד וההפרדה. בנוסף, ישנה פלוגה נפרדת לנשים.

כלא צבאי

מהם מערכי התמך בכלא הצבאי?

בכלא הצבאי ישנם גורמי רפואה, מערך ת”ש, בית מלאכה בו עובדים הכלואים וכן קיים מרכז חוסן אשר נותן מענה לכלואים בתחומים השונים. במרכז חוסן ישנו מערך גחל”ת (גורמי חזרה לשירות תקין) המאבחן את הכלואים לצורך התאמת תנאי שירות הולמים עבורם.

מרפאה בכלא הצבאי

כמו כל חיילי צה”ל, גם החיילים הכלואים בכלא הצבאי זכאים לקבלת טיפול רפואי. המרפאה בכלא הצבאי מעניקה טיפול רפואי מקיף לכלל הכלואים ובמידת הצורך אף מסייעת בהפניה לבדיקות רפואיות מחוץ לתחומי בסיס הכליאה.

מערך בריאות הנפש (ברה”ן) בכלא הצבאי

מערך בריאות הנפש בכלא הצבאי עמוס מאוד ומורכב מקב”נים בשירות סדיר ומילואים. בנוסף, בכלא הצבאי ישנם פסיכיאטרים אשר מגיעים לרוב אחת לשבוע. למרבה הצער, מרבית הכלואים בכלא הצבאי זקוקים לסיוע וטיפול של גורמי ברה”ן. העומס הרב וכוח האדם המועט מביא לכך שחיילים רבים מחכים שבועות ארוכים לאבחון וטיפול. גורמי בריאות הנפש בכלא יכולים להמליץ על טיפול, הורדת פרופיל ואף על פטור משירות על רקע נפשי.

מרכז אבחון וחוסן

מרכז אבחון וחוסן נותן מענה לכלואים בתחומים שונים. במרכז אבחון וחוסן מאבחנים כלואים לקראת החזרה לשירות במטרה להתאים להם תנאי שירות הולמים. המערך הוקם מתוך הבנה שחיילים רבים מבצעים עבירות בגלל בעיות אישיות שדורשות טיפול. אחרים, יוצאים לעריקות בשל תנאי שירות שלא מתאימים לנסיבותיהם מבית.  במרכז אבחון וחוסן מרכזים את הטיפול בכלואים שמצטרפים לבית הדין המשלב. בנוסף, עורכים תסקירי עונש לפי גזר דין, עושים פעילויות חינוך ועוד. במרכז אבחון וחוסן אחראים גם על וועדות התאמה לשירות (וה”ל), אשר בסמכותן להמליץ על שינוי שיבוץ, שינוי תנאי שירות ואף פטור משירות.

מהם סוגי הכלואים בכלא הצבאי?

חבוש – מי שנשפט בדין משמעתי ונגזר עליו עונש מחבוש (מאסר בפועל) מכונה חבוש. הליך של דין משמעתי נערך לרוב ביחידתו של החייל, בפני קצינים שיפוט מוסמכים שיכולים להטיל מגוון עונשים בהתאם לדרגתם. הרישום המשמעתי מופיע בתיקו האישי של החייל בצבא ולא גורר אחריו רישום פלילי באזרחות.

עצור לפני משפט (על”מ) – חייל שנעצר וטרם נשפט מוגדר כעצור לפני משפט. עצור לפני משפט יובא בכל פעם לדיונים שיתקיימו בעניינו בבית הדין.

אסיר – חייל שעניינו נדון בפני בית הדין הצבאי, סיים את משפטו ונגזר דינו מכונה אסיר. הרשעה בבית דין צבאי גוררת רישום פלילי שיש לו השלכה לאחר שחרורו של החייל, בחייו האזרחיים.

האם כל החיילים כלואים בכלא צבאי?

כל חייל שנשפט בבית הדין הצבאי נכלא בכלא צבאי, כאמור, כיום ישנו בית כלא אחד, כלא 10. בנוסף, יש חדרי משמר (מעצר) הפזורים ביחידות ובבסיסי המשטרה הצבאית השונים. בחדרי המשמר כלואים חיילים שנשפטו בדין משמעתי בגין עבירות קלות, לעונשי מחבוש של עד 28 ימים.

בכלא הצבאי כלואים חיילים שנשפטו בדין משמעתי בגין עבירות חמורות יותר או לתקופה ארוכה. בנוסף, בכלא הצבאי כלואים כל החיילים שממתינים למשפט בבית דין צבאי או שנשפטו לעונש מאסר בבית הדין הצבאי. אסירים “מורכבים” או אסירים שנשפטו לעונשים ארוכים משנת מאסר, ייתכן שיעברו לרצות את עונשם בכלא אזרחי. ההחלטה בדבר מעבר של כלוא מכלא צבאי לכלא אזרחי תתקבל במסגרת וועדה 210.

מתי אפשר לבקר בכלא צבאי ואיך ניתן להעביר ציוד?

ביקורי משפחות בכלא הצבאי מתקיימים בתיאום מראש עם חמ”ל הכלא. ניתן בקר בכלא בימים שני ורביעי בין השעות 13:00-16:00. ניתן לבקר כלוא לאחר 7 ימי כליאה (כלומר החל מהיום השמיני לכליאה), ובתדירות של אחת לשבועיים. חיילות, חיילים במילואים ונשואים יהיו זכאים לביקור בשלב מוקדם יותר לכליאתם.

כל ביקור בכלא הצבאי נמשך 30 דקות, וכולל עד ארבעה מבקרים שהם בני משפחה מדרגה ראשונה ומבקר אחד שאינו בן משפחה. לביקור המשפחות בכלא הצבאי יש להגיע עם תעודה מזהה.

ניתן לתאם העברת ציוד בסמוך לביקור. בזמן הביקור לא ניתן להביא לכלוא אוכל או כסף.

רשימת הציוד שמותר ואסור להכניס לכלא מתעדכנת מעת לעת. מומלץ לוודא מראש מול חמ”ל הכלא כי הציוד שאתם מבקשים להכניס מותר.

מספר הטלפון של חמ”ל הכלא לתיאום ביקורים ולבירורים – 073-3103725

משרד עורכי דין אטקין חברון – כלא צבאי

עו”ד ליאור אטקין ועו”ד אריאל חברון בעלות ניסיון מצטבר של למעלה מעשור בייצוג בהליכים שונים שמתנהלים במערכת המשפט הצבאית. את הניסיון העשיר בדין הצבאי צברו בעת ששירתו כסנגוריות בכירות בסנגוריה הצבאית.

לאורך השנים ייצגנו בהצלחה חיילים, מועמדים לשירות ואנשי קבע במגוון רחב של הליכים, החל מהליכים פליליים מול בתי הדין הצבאיים, עובר לייצוג בוועדות צבאיות שונות כמו וועדות שכר או התרת התחייבות וכן גם בהליכים מנהליים הנוגעים לערעור על פרופיל צבאי או בקשות לפטור משירות צבאי.

יצירת קשר